Close

The project takes place on the borders of the town, in a pre-existing sports complex. Its ambition is to assemble the different functions of the centre and to give it an image. The new programs are grouped under a single roof giving an impression of unity. The warm, curvilinear forms are reminiscent of southern landscapes.

The new project separates the sport grounds to the West, the future gymnasium to the East, the main entrance to the North and car parks to the South. It is an open system which is served by a large front esplanade which comes and “fetches” the different users. This large square includes benches and a place to take shelter from rain or heat. The square is prolonged by an indoor street leading to the Dojo and Fencing rooms. The exterior volume reads as a contrast between a light-colored shell and a continuous vegetation or “green” roof. Inside, the room walls are lined with wood which ensures comfort, warmth and helps individualize the different spaces. Stretched across the ceiling of the rooms, a canvas-like panel gently distributes a homogeneous zenithal lighting by means of a series of small lanterns, perfectly suited to sport rooms. Each room offers a view onto the landscape through long, stretched-out windows at the lower level.

Programme
Sports centre, dojo and fencing room
Lieu
Beaumont-sur-Oise (95) - F
Maîtrise d'œuvre
h2o architectes (lead architects) with ID+ Ingénierie (engineer)
Maîtrise d'ouvrage
City of Beaumont-sur-Oise
Mission
Building with high energy performance
Superficie
1730 m²
Coût
2 400 000 euros HT
Date
Competition - 2011
Chargement...