Chargement...

Close

Our project is part of the larger reconstruction project of the building at number 310 rue de Vaugirard. The historical site has kept much of its original spirit with its centenary organization around two gardens. The Maison Saint Charles occupies the buildings around the first garden which forms a cloister. The chapel becomes a privileged place of passage for all visitors, and the heart of the new Maison. The arcades are all restored and beautified. The “closed garden” becomes a meeting place, a garden for meditation and perambulation. On the rue de Vaugirard, the building is in keeping with the neighbouring ones yet clearly marks the entrance to the Maison Saint Charles. Lastly, in the “inhabited garden”, the privately owned buildings are disseminated in a densely planted garden with trees. As many remarkable trees as possible were kept. They articulate the link between the different buildings. The facades are treated with natural materials such as wood, stone or tinted concrete so that they merge with the nature present on site.

Program
Intergenerational residency Maison Saint-Charles for a religious, Dominican congregation ; housing of 66 units, conference center and inner garden.
Location
312, rue de Vaugirad, Paris (75015)
Team
h2o architectes with Khephren (bet structure), Prelem (bet fluides), Alto (bet HQE), Acouphen (acoustique), Christian Fournet, (paysagiste)
Client
Vinci Immobilier Résidentiel
Surface
3 761 m²
Date
Under construction