Close

The transformation of the rooms formerly dedicated to the history of the Louvre into temporary exhibition spaces was part of a larger project which consisted in the creation of an exhibition zone in a part of the Musée du Louvre. The new rooms (« Napoleon haut ») are located just above other temporary exhibition rooms (« Napoleon bas »).

The project consisted in refurbishing the space which was equipped with embedded showcases and other furniture linked to the former presentation on the history of the Louvre. The design of the space will include the renewal and the modification of the technical installation to meet current norms and to allow for new uses.

An exhibition room is by definition a flexible space which can be adapted to a wide range of exhibition designs. The technical dimension of the project was therefore important. The architecture sought to render all necessary technical equipment as well as the exhibition volume as discreet as possible.

Programme
Transformation of the rooms formerly dedicated to the history of the Louvre into temporary exhibition spaces.
Lieu
Paris (75)
Maîtrise d'œuvre
h2o architectes (lead architect), with Alto (Mechanical Engineer), Cabinet Votruba (quantity surveyor)
Maîtrise d'ouvrage
Musée du Louvre
Mission
Complète
Spécificité
Construction work done in an occupied site
Superficie
750 m²
Date
Delivered January 2016
Photos
Stéphane Chalmeau
Montant des travaux
1 600 000 € HT
Chargement...